Antwerp

STATE-OF-THE ART CHEMIE OPSLAGTERMINAL IN PORT OF ANTWERP

Standic •

Het Nederlandse tankopslagbedrijf STANDIC, onderdeel van familiebedrijf Hametha, gaat in Antwerpen een nieuwe chemie opslagterminal realiseren, en verdubbelt daarmee haar capaciteit. Naast de huidige terminal in Dordrecht, Nederland, bouwt STANDIC een nieuwe opslagterminal aan het 5de Havendok in Port of Antwerp, met een opslagcapaciteit, in eerste fase, van ca. 95.000m³ (en met een potentiële totale opslagcapaciteit van ca. 230.000 m3). De oplevering staat gepland in het eerste kwartaal van 2021. Volledig conform de laatste milieueisen.

State-of-the-art opslagterminal
  • De ambitie van het huidige terminalontwerp? Een uitvoerig geautomatiseerde state-of-the-art terminal met duurzaamheidsambities (bv. walstroom), aangepast aan de wensen van de klant.
  • De investeringsbijdrage voor de nieuwe opslagterminal bedraagt zo’n 200 miljoen euro. Net als de terminal in Nederland, ligt de focus op de distributie van chemieproducten en chemische nichemarkten. De grootte van de opslagtanks variëren van 500 tot 3500 m3.

 

  1. De ambitie van het huidige terminalontwerp? Een uitvoerig geautomatiseerde state-of-the-art terminal met duurzaamheidsambities (bv. walstroom), aangepast aan de wensen van de klant.
  2. De investeringsbijdrage voor de nieuwe opslagterminal bedraagt zo’n 200 miljoen euro. Net als de terminal in Nederland, ligt de focus op de distributie van chemieproducten en chemische nichemarkten. De grootte van de opslagtanks variëren van 500 tot 3500 m3.
STANDIC werkt mee aan de duurzame uitbouw van het Antwerpse havenplatform
Multimodale bereikbaarheid

STANDIC werkt mee aan de duurzame uitbouw van het Antwerpse havenplatform, een speerpunt in het ondernemingsplan van Port of Antwerp. Grote chemietankers kunnen de terminal eenvoudig bereiken dankzij de gunstige diepte van de haven. Naast deze bereikbaarheid over water voor zowel binnen- als zeevaart, is de ligging ook gunstig voor vervoer over het spoor.

De nieuwe STANDIC-terminal versterkt verder de synergie tussen de diverse industriële bedrijven, en draagt zo bij tot meer kostenefficiënte logistieke operaties en processen. Bovendien leent de locatie zich uitstekend tot multimodale ontsluiting, een belangrijke bouwsteen voor de duurzame distributie van chemicaliën.

William Demoor, Directeur Klantenrelaties bij Port of Antwerp